Roslinvägen 30 | Bromma, Södra Ängby
11 900 000 kr/Högstbjudande, 8 rum, 197 m² boarea, 53 m² biarea
Spara/Dela

Spännande arkitektur, fem sovrum och ljust läge!

Denna villa har flera unika detaljer som skiljer den från mängden i Södra Ängby. En av de mest slående arkitektoniska detaljerna är ett stort rum mitt i villan, med över fyra meters takhöjd, som kröns av en lanternin som släpper in ljus från alla fyra väderstreck. En annan ovanlig sak är att det finns fem sovrum (med möjlighet att göra ett sjätte).
Läget är också ovanligt högt och ljust, med sol från morgon till kväll.
I anslutning till entréhallen finns både en separat toalett och ett duschrum. Rummet med lanterninen ligger som ett nav mitt i huset. Det utgör en del av sällskapsrummen, med vardagsrum och matsal, samt leder vidare både till köket och sovrumsavdelningen. Från matsalen kommer man ut till altanen som ligger i en skyddad vinkel i soligt sydvästläge, med eftermiddags och kvällssol. Intill köket finns en separat entré. Köket är modernt, med full maskinell utrustning.
I villan finns många vackra originaldetaljer väl bevarade, såsom parkettgolv, kassettak, ådringsmålade dörr- och fönstersnickerier och en fungerande öppen spis.
Två av de tre sovrummen på entréplanet har utgång till en balkong som vetter mot skogen, med morgonsol.
En trappa ner, i souterrängvåningen, finns flera rum och utrymmen som ligger helt över mark. Dessa räknas som boarea (enligt SIS standard räknas 6 meter in från de väggar som ligger över mark). I denna del finns två sovrum, duschrum med bastu, separat toalett, tvättstuga och skafferi. Biarean utgörs av pannrum/förråd och ett stort garage. Garaget skulle kunna inredas till ett allrum eller ett sjätte sovrum/gästrum.
Villan är väl underhållen av föregående och nuvarande ägarna, som köpte den av de andra ägarna. Den har alltså bara haft tre ägare sedan den byggdes.

Tomten, som är friköpt, är en blandning av anlagd trädgårdstomt och naturtomt. Den gränsar till ett skogsområde, med promenadstigar.

Säljarnas egna ord om villan:
"För oss blev det kärlek vid första ögonkastet med huset när vi från hallen steg rakt in i lanterninrummet med dess exceptionella takhöjd (4.17m) och ljusinsläpp. Att kassettaket fått behålla sin träfanering och att fönstren högst upp mot taket vetter åt alla väderstreck, ger rummet en alldeles speciell karaktär.

Huset präglas även i övrigt av sina arkitektoniska egenheter och originaldetaljer. Den säregna öppna spisen med kakel från första ägarens resor till södra Europa på 50-talet, de vackra och välbevarade elementskydden och den särpräglade ringklockan är alla små, unika detaljer som gjort vår vardag lite vackrare.

Men av allt det som gör Roslinvägen 30 till ett speciellt hus är det nog ljuset som vi blivit särskilt förtjusta i. Från sin insynsskyddade bergsknalle en bit upp från gatan får huset sol hela dagen. Först genom sovrumsfönstren och på balkongen på baksidan, vidare till uteplatsen mitt på dagen, och runt till trädgården och balkongen på husets framsida på eftermiddagen och kvällen. Sommartid når solen ända runt till köksfönstren på nordvästra sidan innan den går ner. Och i lanterninrummet mitt i huset får vi ljus hela dagen från fönstren i alla fyra väderstreck."
visa mer
RUMSBESKRIVNING
I anslutning till entréhallen finns både en separat toalett och ett duschrum. Rummet med lanterninen ligger som ett nav mitt i huset. Det utgör en del av sällskapsrummen, med vardagsrum och matsal, samt leder vidare både till köket och sovrumsavdelningen. Från matsalen kommer man ut till altanen som ligger i en skyddad vinkel i soligt sydvästläge, med eftermiddags och kvällssol. Intill köket finns en separat entré. Köket är modernt, med full maskinell utrustning.
Två av de tre sovrummen på entréplanet har utgång till en balkong som vetter mot skogen, med morgonsol.
En trappa ner, i souterrängvåningen, finns två sovrum, duschrum med bastu, separat toalett, tvättstuga och skafferi. Biarean utgörs av pannrum/förråd och ett stort garage. Garaget skulle kunna inredas till ett allrum eller ett sjätte sovrum/gästrum.
  Entréplan
 • Entréhall
  I entréhallen finns gott om plats för ytterkläder, skor och paraplyer. Golvet består av den för Södra Ängby-villorna så typiska Kolmårdsmarmorn. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolmårdsmarmor
 • Lanterninrummet
  Det mest fascinerande rummet i villan når man redan direkt efter entréhallen. Rumshöjden imponerar! Ljuset flödar in från alla fyra väderstrecken. Ingen annan villa i hela Södra Ängby har ett lika fint sällskapsrum som detta! Bibliotek, TV-rum/biorum, sitta-och-mysa-rum, eller vad-du-vill-rum! Hur du än väljer att använda det så är det verkligen helt unikt. https://sv.wikipedia.org/wiki/Lanternin
 • Vardagsrum
  I villans vardagsrum finns, förutom stora panoramafönster mot söder, den mycket speciellt inramade öppna spisen med braskamininsats. Villans första ägare (1938-1988) gjorde regelbundna resor till södra Europa och lärde sig där att uppskatta den speciella tekniken för att artistiskt skapa små kakelplattor med unika motiv. Varje sådan platta som monterats runt den öppna spisen minner om dessa historiska resor.
 • Matsal och altan/uteplats
  Matsalen har stora fönster mot söder, som liksom vardagsrummet släpper in mycket solljus. Dessutom finns här en utgång till den öppna uteplatsen, altanen, med högt och insynsskyddat läge. https://sv.wikipedia.org/wiki/Altan
 • Serveringsrum
  Mellan matsalen och köket finns det en för tiden typisk serveringsgång, med separat entré. Syftet med detta var att man på den tiden då villan byggdes oftast hade ett hembiträde som lagade mat åt familjen. Hon (det var nog sällan en han) hade då en egen entré och ett eget rum i villan ("jungfrukammare"). https://sv.wikipedia.org/wiki/Jungfrukammare
 • Kök
  I det välplanerade köket finns idag all modern maskinell utrustning, såsom elspis, ugn, ångugn, kylskåp och diskmaskin. Praktiska arbetsytor och bra dagsljus från fönstren. https://villalivet.se/om-kok/planera-ditt-nya-kok/
 • Sovrum 1, 2 och 3
  Mot skogen och helt utan insyn och störning ligger de tre sovrummen, mot norr. Två av dessa har utgång till en altan, från vilken man kan beskåda naturens olika skiftningar, med allt från lövsprickning till lövfällning och rådjurens strövtåg.
 • Bad- /duschrum och toalett
  Vid entréhallen finns ett modernt och fräscht duschrum med tvättställ och en separat toalett.
 • Souterrängplan
 • Allrum
  När man kommer nerför trappan till det nedre planet möts man först av ett allrum. Det har visserligen inga fönster (och räknas då inte som ett riktigt rum), men just därför fyller det väl sin funktion som TV-rum / hemmabio.
 • Sovrum 4 och 5
  De två sovrummen i souterrängplanet ligger över mark och har bra fönster med fin utsikt mot den gröna allmänningen.
 • Bastu
  Ett av villans favoritrum är bastun, med glasväggen som ger fint ljusinsläpp. Duschen finns i anslutning och toaletten på andra sidan allrummet.
 • Tvättstuga
  Tvättstugan har moderna maskiner och bra arbetsbänk med dagsljus från fönster. Ytterväggen är nyrenoverad, vilket har gjort att rummet nu känns riktigt fräscht.
 • Matkällare / skafferi
  Matkällaren har ett svalt läge mot norr, vilket gör den idealisk till förvaring av mat och dryck. Här finns även ett frysskåp.
 • Förrådsrum med bergvärmepump
  Det som tidigare användes huvudsakligen som pannrum kan idag, tack vare bergvärmeinstallationen, utnyttjas som ett rejält förrådsrum med bland annat garderober och hyllor.
 • Garage
  Garaget är rejält stort och kan rymma både bil, cyklar, prylar och en arbetsplats för den som vill kunna fixa själv.
OMRÅDET
Välkommen till Södra Ängby!
 Att bo i villa och samtidigt ha bekvämt gångavstånd till badplats, båtplats, tunnelbana, skola och dagis, samt två naturreservat, det kan man inte göra i någon annan stadsdel i hela Storstockholm, än i Södra Ängby. Villaområdet är klassat som kulturhistoriskt värdefullt ("k-märkt") p g a sin ovanligt väl sammanhållna funkisarkitektur och sin genomtänkta stadsplan, där varje villa har integrerats i den befintliga naturen på ett varsamt sätt.
Brommalandet, väster om Stockholm, köptes upp av Stockholms Stad under början av 1900-talet. Syftet var att omvandla de dåvarande jordbruks- och skogsområdena till bostadsområden för den växande storstaden. En av dessa nya stadsdelar, Södra Ängby, kom under tiden 1936-1939 att bebyggas med närmare 500 vita, nästan kubiska villor i den av dåtidens arkitekter nyligen accepterade stilen modernism, som i Sverige kom att kallas funktionalism, eller "funkis".
Flera av de pionjärer som valde att bosätta sig här var anställda på Bromma flygplats, som invigdes 1936. Även många akademiker, såsom läkare, lärare och arkitekter kom att flytta till Södra Ängby och så är det än idag.
Södra Ängby skola invigdes 1946 och var då en av landets modernaste skolor. Under 2010 gjordes en tillbyggnad och renovering och idag finns förskoleklasser och årskurs 1-9.
Riksantikvarieämbetet pekade 1987 ut Södra Ängby som område av riksintresse. Detaljplanen från 1995 innebär att varje villa måste behandlas varsamt vid ombyggnad och renovering.
Inom gångavstånd finns ett flertal trevliga restauranger och caféer, såsom Astrids och Gateau vid Ängbyplan, samt livsmedelsaffär, post och bibliotek i Blackeberg.
Södra Ängby Villaförening arrangerar många trevliga aktiviteter varje år, såsom traditionsenligt valborgsfirande på Ängbybadet, cykelfesten, lådbilsrally och eldfest. Mer om området och föreningen finns på http://sodra-angby.se/
visa mer
UTFÖRDA RENOVERINGAR
 • 2019
  Ny gatstensläggning utmed garageinfarten. Ny skifferläggning på uteplatsen. Nytt kodlås.
 • 2018
  Målning/underhåll av husgrunden. Taket omlagt med ny takpapp.
 • 2017
  Invändig ommålning av väggar och snickerier. Nya persienner.
 • 2016
  Ny diskmaskin. Nytt larm.
 • 2015
  Byte till energifönster i lanterninen.
 • 2014
  Balkonger + fasad renoverad.
 • 2012
  Bergvärme installerad.
 • 2011
  Fasaden målad. Ny tvättmaskin.
 • 2010
  Kök ombyggt + nya vitvaror.
 • 2009
  Målat fönstren.
 • 2007
  Kopparplåt på entrétaken + runt lanterninen.
 • 2004
  Nya markiser.
 • 1999
  Taket tilläggsisolerat.
 • 1998
  Värmegolv i köket.
 • 1997
  Nytt papptak.
 • 1994
  Nytt basturum. Ny tvättstuga. Värmegolv i souterrängvåningen. Bägge toaletterna renoverade. Nya VA-rör. Nytt badrum.
visa mer
VISNING
Kontakta mäklare för att boka en tid.
ANSVARIG MÄKLARE
Hans Åberg

Hans Åberg

Fastighetsmäklare, Arkitekt SAR/MSA

0707 100 000
hans.aberg@hemfast.se
(mer om Hans)
Kontakta
BUDHISTORIK
 • Budgivare 1 12 500 000 kr 16e okt 2019, kl. 20:30
EKONOMI
 • Pris11 900 000 kr/Högstbjudande
 • Taxeringsvärde7 988 000 kr/år
 • Byggnad2 588 000 kr/år
 • Mark5 400 000 kr/år
 • Summa driftkostnad44 000 kr/år
 • Hushållsel12 100 kr/år
 • Uppvärming26 900 kr/år
 • Vatten & avlopp3 000 kr/år
 • Renhållning2 000 kr/år
 • PantbrevDet finns 6 pantbrev
 • Om totalt7 900 000 kr
visa mer
STORLEK
 • Antal rum8
 • Antal sovrum5-6
 • Boarea197 m²
 • Biarea53 m²
 • Tomt676 m² (friköpt)
 • Areakälla bostadLantmäteriet
 • Areakälla tomtLantmäteriet
visa mer
LÄGE
 • GatuadressRoslinvägen 30
 • StadsdelSödra Ängby
 • PostortBromma
 • Postnummer168 51
 • KommunStockholm
TEKNIK
 • FastighetsbeteckningStockholm SufflÖren 3
 • Byggår1937
 • TypVilla
 • ByggnadstypEnplanshus med souterrängvåning
 • EnergiklassE (Energiprestanda: 86kWh/m² & år)
 • Energiförbrukning23 000kWh/år
 • Fönster2-glasfönster
 • VärmeBergvärmepump
 • VentilationSjälvdrag
 • VattenKommunalt vatten året om
 • AvloppKommunalt avlopp
 • StommeTrä
 • BjälklagTrä
 • FasadtypPuts
 • TaktypPapp
 • RännorGalvaniserad målad plåt
 • SkorstenMurad skorsten
visa mer
PLANER, ÖVRIGA RÄTTIGHETER & BELASTNINGAR
 • Tomtindelning Sufflören T 1-8.. Aktnummer: 0180-b157/1936, 1936-12-04.
 • Tomtmätning 1936-12-30, Införd i tomtboken 1937-01-12.. Aktnummer: 0180-a11/1937
 • Detaljplan, Södra Ängby, 1995-03-09, Anmärkning: Ändrad av(akt 0180k-p1999-10304).. Aktnummer: 1080-89058
 • Ytvattenskydd, Östra Mälaren, 2008-11-25, Registreringsdatum: 2011-09-21, Delområde för andra anm: Berörkrets ej fullständig.. Aktnummer: 0180k-p2011-14147
59.342588802160414
17.899886367482505
Bromma
Södra Ängby
Roslinvägen 30
KONTAKT

Välkommen med eventuella frågor kring detta hem eller t.ex. för att boka en visning utanför schemalagda tider.

OBS! När du kontaktar oss behandlar vi alla uppgifter i enlighet med vår sekretess & integritetspolicy


Allmän information för spekulanter